سرورهای پراکسی و VPN واسطههایی بین شبکه داخلی شما و اینترنت هستند. شما با استفاده از یکی این دو روش میتوانید ترافیک ورودی و خروجی خودتان را به سمت خاصی هدایت کنید. یک سرور پروکسی میتواند توزیع ترافیک را به خوبی برای شما مدیریت کند یا ترافیک ورودی به شبکه را از طریق امنیت بررسی کند. در مقابل، یک VPN از ترافیک شما را رمزگذاری میکند و آی پی مربوط به آن را مخفی میکند. تا کاربران غیرمجاز نتوانند آن را بخوانند. همانطور که مشاهده کردید، کاربردهای این دو واسط ممکن است، متفاوت باشد. در ادامه پیرامون تفاوت پروکسی و فیلتر شکن، شباهتها و نحوه عملکرد و تصمیمگیری پیرامون انتخاب VPNیا Proxy صحبت خواهیم کرد.
پروکسی سرور چگونه کار می کند؟
تمام ارتباطات اینترنت از طریق ارسال دادهها به انجام میرسد. برنامهها و دستگاههای دادههای موردنیاز را ارسال میکنند و موارد موردنیاز را دریافت میکند. در هنگام ارسال دادهها، دستگاهها از یک آدرس IP مشخص استفاده میکنند و داده دریافتی نیز به همان ای پی فرستاده میشود.
هنگامی که اتصال به صورت مستقیم صورت میگیرد، هم دستگاه و هم سرور آدرس ای پی یکدیگر را میدانند. اما پراکسی بین آنها یک لایه دیگر ایجاد میکند. شما میتوانید روی سرور اصلی یا روی دستگاه از پراکسی استفاده کنید. به دسته اولی forward proxy و به دسته دوم reverse proxy گفته میشود. در ادامه توضیحات مختصری در مورد این دو دسته میدهیم.
forward proxy
تعامل و سرورها هنگام استفاده از پروکسی فوروارد صورت زیر است:
- درخواست ارسالشده توسط دستگاه ابتدا به دست سرور پروکسی میرسد؛
- آدرس ای پی پروکسی با آدرس آی پی دستگاه کلاینت جایگزین میشود؛
- درخواست از سمت پروکسی به سمت سرور اصلی ارسال میگردد تا پردازش و انجام شود؛
- درخواست توسط سرور اصلی پردازش میشود و جواب پردازش به سمت پروکسی ارسال میگردد؛
- در نهایت پاسخ توسط پروکسی به کلاینت ارسال میشود؛
هنگام استفاده از پروکسی فوروارد، سرور اصلی از حضور دستگاه کلاینت آگاه نیست و تصور میکند، پراکسی همان کلاینت است.
از این نوع پروکسی به طور معمول در شبکههای داخلی استفاده میشود. به طور مثال اگر میخواهید کارمندان شما به متصل شوند و کسی از آی پی آنها آگاهی پیدا نکند، میتوانید از پراکسی فورارد بهره ببرید. پراکسی از دادههای شبکه داخلی اینترنت شما به خوبی مراقبت میکنند.
Reverse proxy
یک پروکسی معکوس یک واسطه بین سرورهایی است که میزبانی برنامههای شما را به انجام میرسانند و کاربران نهایی شما به شمار میآیند. پروکسی معکوس کنترل و رهگیری تمام ترافیک اینترنت ورودی قبل از رسیدن به برنامههای شما را به خوبی انجام میدهد و ترافیک بازدیدکنندگان شما را از جهت عدم وجود فعالیتهای غیرمجاز اسکن میکند تا دچار مشکلی نشوند.
مدیران میتوانند تنظیمات خاصی روی پروکسی معکوس برای مسدود کردن منابع ترافیکی خاص انجام دهند. به این صورت این نوع پراکسیها تنها درخواستهای مطابق با این تنظیمات امنیتی موجود را پردازش میکنند. سرورهای پراکسی معکوس به طور معمول دارای امکاناتی نظیر توزیع ترافیک هستند که شما میتوانید از آنها بهره ببرید.
فیلترشکن به چه صورتی کار میکند؟
یک فیلترشکن به طور همزمان به طور واسط عمل میکند، آی پی شما را مخفی میکند و رمزگذاری روی آن را نیز انجام میدهد تا بتوانید با امنیت بالاتری به اینترنت متصل شوید. البته وی پی ان علاوه بر مخفیکردن ای پی، آن را نیز به طور کامل تغییر میدهد. به این صورت راحت میتوانید محدودیتهای جغرافیایی موجود را دور بزنید و از این نظر مشکلی نداشته باشید.
وابسته به تنظیمات رمزگذای، وی پی ان به دو دسته client-based VPN و site-to-site VPN تقسیمبندی میشود که در ادامه توضیحات مختصری در مورد آنها میدهیم.
client-based VPN
اگر قصد استفاده از client-based VPN را دارید، باید یک برنامه وی پی ان روی دستگاه دور از سرور اصلی نصب کنید. این برنامه به کاربر امکان میدهد تا بتواند با استفاده از فیلترشکن به اینترنت متصل شود. سرویس گیرنده یک اتصال امن بین دستگاه دور از سرور اصلی و شبکه اینترنت ایجاد میکند. همچنین این برنامه از مجموعهای از پروتکلهای امنیتی و احراز هویت استفاده میکند. به این صورت از جهت امنیت خیال کلاینتها را راحت میکند.
تمامی دادههای ارسالشده توسط دستگاه دور از سرور رمزگذاری میشود و در واقع یک ارتباط خصوصی بین شبکه و آن دستگاه برقرار میشود که کمک میکند تا حریم خصوصی شما نیز به خوبی محافظت شود و از این جهت نیز دغدغهای برای شما وجود نداشته باشد.
Site-to-site VPN
Site-to-site VPN برای شبکه داخلی سازمانها کاربرد دارد و یک شبکه خصوصی برای آنها به شمار میآید. این وی پی ان به طور ایمن شبکههای داخلی یک سازمان یا شرکت در مکانهای جغرافیایی مختلف به یکدیگر متصل میکند و اجازه انتقال و اشتراک منابع مختلف بین این شبکهها را برای شما ممکن میسازد. همچنین این وی پی ان تونلزنی موردنیاز شبکههای مختلف اینترنت شرکت برای اتصال به سایتهای مسدودشده را نیز به خوبی انجام میدهد.
شباهتهای فیلترشکن و پراکسی چیست؟
در ادامه شباهتهای این دو را برای شما توضیح خواهیم داد تا آنها را بشناسید و بتوانید در هنگام خرید وی پی ان یا پراکسی این موارد را در نظر بگیرید.
هم پراکسی و فیلترشکن حریم خصوصی و امنیت شما در هنگام اتصال به اینترنت را بهبود میبخشند. به این صورت میتوانید به صورت ناشناس و با اطمینان کامل به اینترنت در متصل شوید. هر دو واسط، ترافیک شما را هدایت میکنند تا سرور اصلی نتواند متوجه حضور دستگاه دیگر شود. همچنین هر دو این موارد آی پی را مخفی میسازند.
فرق پروکسی و فیلترشکن چیست؟
در ادامه این مطلب پیرامون فرق پروکسی با فیلتر شکن صحبت خواهیم کرد تا بتوانید آنها را بشناسید و در هنگام خرید vpn یا پراکسی در نظر بگیرید. در ادامه بیان خواهیم کرد که تفاوت پروکسی و فیلتر شکن چیست.
امنیت
پراکسی مخفیسازی آی پی شما را انجام میدهند؛ اما ترافیک ورودی و خروجی شما را رمزگذاری نمیکنند. اما وی پی انها این کار را میکنند. به این صورت امنیت شما در هنگام اتصال به اینترنت به طور کامل حفظ میشود.
حریم خصوصی
آی پی شما در هنگام استفاده از پراکسی تنها مخفی میشود؛ اما وی پی ان آن را به طور کامل تغییر میدهد. با تغییر آی پی به هیچ عنوان فرد دیگری نمیتوانید متوجه حضور شما در پشت سر وی پی ان شود و حریم خصوصی شما به طور کامل حفظ میگردد.
سرعت
از پراکسی در یک لحظه تعداد افراد زیادی استفاده میکنند که این موضوع باعث میشود تا سرعت بسیار پایینی داشته باشد. اما تعداد افراد استفادهکننده از سرورهای فیلترشکن بسیار کم هستند و این موضوع باعث میشود تا سرعت بالایی داشته باشد. البته این موضوع در مورد فیلترشکنهای رایگان صادق نیست. به همین دلیل بهتر است از فیلترشکنهای غیررایگان، اما کارآمد، مانند دور استفاده کنید.
تفاوتهای وی پی ان و پروکسی را در هنگام انتخاب در نظر بگیرید
در این مطلب، توضیحات کاملی پیرامون شباهتها و تفاوت پروکسی و وی پی ان به شما دادیم تا نسبت به آنها آگاه شوید. با توجه به این توضیحات خرید فیلتر شکن و استفاده از وی پی ان هایی مانند دور وی پی ان گزینه بهتری نسبت به پروکسی است و هم میتوانید امنیت شما در هنگام اتصال و هم سرعت را برای شما تضمین کند.